Pin It button on image hover

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Οι κανόνες της τάξης μας...

    Σε μία σχολική τάξη, κρίνεται αναγκαία η καθιέρωση κανόνων για να την ομαλή λειτουργία της. Το νηπιαγωγείο είναι το "πρώτο σχολείο" όπου το παιδί ασκείται στην τήρηση κανόνων και δεσμεύσεων. Οι κανόνες βοηθούν το παιδί να νιώσει ασφάλεια  αλλά και να γίνει αυτόνομο και υπεύθυνο.
    Από την αρχή της σχολικής χρονιάς  είναι πολύ σημαντικό να αποφασίσουμε τους κανόνες της συμπεριφοράς μας μέσα στην τάξη. Και λέω να αποφασίσουμε γιατί είναι πολύ σημαντικό οι κανόνες αυτοί να αποφασίζονται από κοινού με τα παιδιά. Τότε μόνο αποκτούν πραγματικό νόημα και η παραβίασή τους 
  Αυτή τη φορά ξεκινήσαμε την καθιέρωση των κανόνων μας με τη βοήθεια του παραμυθιού" Κάνω ό,τι θέλω! Πειράζει;" Το παραμύθι αυτό το βρήκα στη μόνιμη στήλη του Σύγχρονου Νηπιαγωγείου ¨Παίζουμε παραμύθια;" και πραγματικά μου άρεσε πολύ. Αφού διαβάσαμε με τα παιδιά το παραμύθι συζητήσαμε για το τι είναι οι κανόνες και γιατί τους χρειαζόμαστε.Έτσι απλά αρχίσαμε και η συζήτηση τελειωμό δεν είχε..
   Φτιάξαμε λοιπόν τους κανόνες μας, υπογράψαμε το συμβόλαιό μας και έχει ο Θεός!
   Με την βοήθεια των παιδιών μου, φτιάξαμε αυτή την αφίσα για να την αναρτήσουμε σε εμφανές σημείο της τάξης και να θυμόμαστε τους πιο βασικούς κανόνες αλλά και για να κάνουμε και λίγο πρακτική στα ΤΠΕ. Η αφίσα έγινε με την βοήθεια του λογισμικού Gloster.