Pin It button on image hover

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Άνοιξη!!!

    Τι όμορφη εποχή η Άνοιξη!! Πόσο τρελαίνει τα παιδιά αλλά και εμάς τους μεγάλους. Το μυαλό μας είναι στην αυλή και στο παιχνίδι... Έντομα, λουλούδια, μυρμήγκια όλα τα παρατηρούμε και όλα θέλουμε  να τα εξερευνήσουμε!!
 Αφού αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την πεταλούδα, λόγω ψηφοφορίας, η συνάδελφος Λίνα ασχολήθηκε με τις μέλισσες, μια και ήταν δεύτερη επιλογή των παιδιών! 
Βρήκαν πληροφορίες για την μέλισσα στο διαδίκτυο, είδαν την  παρακάτω παρουσίαση

      

http://www.2shared.com/file/x9w-lrcs/___.html
  Διάβασαν το υπέροχο βιβλίο της Λήδας Βαρβαρούση "Μια μέλισσα με ...λύση"και το ζωγράφισαν




    Έφτιαξαν ομαδική εργασία με τις δικές τους μέλισσες...






   Και τέλος έγιναν τα ίδια τα παιδιά μέλισσες και δεν θα μπορούσαν να μη χορέψουν τον χορό της μέλισσας!! Το ξέρατε ότι ο χορός της μέλισσας αποτελεί  την πιο εξελιγμένη μορφή επικοινωνίας; Τις "φιγούρες" του χορού μέσα στην σκοτεινή κυψέλη, οι άλλες μέλισσες τις αντιλαμβάνονται με την αφή και την ακοή, καθώς ακολουθούν την χορεύτρια μέλισσα, στον χορό της.Οι χοροί των μελισσών, κύρια δηλώνουν την απόσταση και την κατεύθυνση της τροφής από τη φωλιά!










  Οι μέλισσες μας έδωσαν και μια ιδέα για επιτραπέζιο παιχνίδι! Αυτές τις μέρες προσπαθήσαμε μετά από έναν προβληματισμό των παιδιών, να ξεχωρίσουμε τις λεξούλες που έχουν μπροστά τους τη φωνούλα ο, αυτές που έχουν τη φωνούλα η, και αυτές που έχουν τη συλλαβή το (αρσενικά, θηλυκά και ουδέτερα). Μετά από πολύ εξάσκηση μας άρεσε πολύ και όλη την ημέρα βρίσκαμε λέξεις και τις γράφαμε στην "ομάδα" τους. Έτσι δημιουργήθηκε και το παρακάτω επιτραπέζιο









   Σκοπός του παιχνιδιού να μαζέψουμε με τις μελισσούλες πιόνια, τη γύρη απ' όλα τα λουλούδια. Ποιος θα τη μαζέψει πρώτος;
Κανόνες: Ρίχνουμε το λουλουδάτο ζάρι μας και προχωράμε τόσα βήματα όσα μας δίνει η ζαριά. Κάθε φορά που πέφτουμε πάνω σε χαμογελαστή φατσούλα, πηγαίνουμε ένα βήμα μπροστά. Στη λυπημένη φατσούλα ένα βήμα πίσω. Κάθε φορά που πέφτουμε σε μια φωνούλα πρέπει να βρούμε λέξη που να "ταιριάζει". Το ζάρι μας έχει και τον αριθμό 0 που σημαίνει χάνουμε τη σειρά μας.


   Με τόσα λουλούδια δεν μπορούσαμε να  αφήσουμε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Γνωρίσαμε τα μέρη του φυτού, βρήκαμε παρουσιάσεις σχετικές στο youtube, ζωγραφίσαμε, διαβάσαμε αλλά κυρίως βγήκαμε έξω στη φύση και ακουμπήσαμε ,είδαμε και μυρίσαμε!
Μια πολύ ωραία εργασία που βρήκα και μου άρεσε πολύ, ήταν της Κλεοπάτρας Βαγγελή (ΤΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΑΚΙΑ) και την έκανα με τα παιδάκια μου.





Όλα όσα μάθαμε τα αποτυπώσαμε σε μια μικρή ταινιούλα στο movie maker με τη βοήθεια της πλαστελίνης


Η Λίνα έφτιαξε με τα παιδιά υπέροχες τουλιπίτσες (όπως και η φίλη μου η Λίτσα)










 Φέτος με αφορμή την Πρωτομαγιά, ξεφύγαμε λιγάκι από τα στεφανάκια και αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα μεγάλο λουλούδι για να το κρεμάσουμε στις πόρτες μας...








Φυσικά δεν θα μπορούσε να μας ξεφύγει η φωνούλα Λ, λ και έτσι φτιάξαμε τα "λουλουδολού" μας


Αυτά και εις άλλα με υγεία...